keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Ruskosuobroilereita ja pääsky-pacmaneita

Tänään käväistiin tuossa 'kotijärvellä' viimeistelemässä ruskisrengastus. Mikko siellä käväisi ensimmäisen kerran reilu viikko sitten katsomassa mikä on tilanne ja silloin osa kaikkiaan neljästä poikasesta oli vielä niin pieniä, että yksi jäi ilman lukurengasta ja yksi ilman sekä alumiini- että lukurengasta. Nepä siis käväistiin laittelemassa lapsille kinttuihin.

Oli kyllä tihein kaislikko missä minä olen tähänmennessä rämpinyt, paikoin oli hyvä jos puolikin metriä näki ympärilleen. Pesä oli rakennettu lakoontuneiden kaislojen muodostaman kohouman päälle ja pesän taso oli meitä jossain vyötärönkorkeudella ja sielläpä poikaset hulppeasti kököttelivät. Eipä pääse äkillinen tulva yllättämään ja kastelemaan näitä lapsia.

Ei noista lintulapsista vain saa tarpeekseen, aina käyn sen saman "awwn miten ihania ja suloisia"-vaiheen läpi kun pesälle mennään oli laji mikä hyvänsä. Ruskislapset ovat mielestäni etenkin tuossa untuvaisessa 'broilerivaiheessa' jotenkin vielä erityisen kauniita, en tosin osaa selittää miksi... Josko kuvat selittäisivät puolestani.



Ruskisten jälkeen lähdimme tsekkaamaan Vesilahdelle kottaraispöntöissä pesiviä tervapääskyjä. Kahdesta ennestään tiedossamme olleesta pesinnästä Mikko rengasti molemmista kaksi poikasta. Tervapääskyt ovat myös mielenkiintoisia otuksia; liki koko elämänsä lentäen viettävän linnun rakenne on jännittävä, kun jalat ovat hyvin lyhyet ja voimattomat ja siivet valtavat. Tervapääskyn ruokavalio koostuu lentävistä hyönteisistä ja sitä varten sillä on aika mitättömän näköinen nokka, mutta aivan valtava suu. Harmi että minulla ei satu olemaan havainnollistavaa kuvaa noiden aukinaisesta kidasta, mutta mieleen tulee lähinnä pacman ja jos joku on sarjaa katsonut, niin South Parkin kanadalaiset. :D


 Noiden kahden pesällisen kihlaamisen jälkeen päädyttiin mielenkiinnosta tsekkaamaan kolme muutakin vieressä olevaa kottaraispönttöä ja jokaisessa oli tervapääskyemo joko munien tai vastakuoriutuneiden poikasten kanssa. Oli aika jännittävä, mutta tietenkin iloinen havainto, että ne pesivät noin hyvin kottaraispöntöissä. Täytynee käydä muitakin pönttöjä kyseiseltä alueelta vielä läpi samalla kun palaillaan rengastelemaan nuo kolme pesällistä.



3 kommenttia:

  1. Voi juku mitä suloisuuksia nuo ruskislapsukaiset! :3 Niin hellyyttävä näky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat!
      Tuommoisella puudelinaamalla saa anteeksi mitä tahansa; myös terävin ruskislapsenkynsin rei'itetyt ihmiskädet!

      Poista
  2. Mainioita kuvia! Hui miten uskallat pitää käsissä noita poikasia, mua ainakin pelottais aivan liikaa että ne puree tms. :D

    VastaaPoista