perjantai 1. marraskuuta 2013

Sarvipöllöiltamia

Tällaisina syksyisinä iltoina ei vain voi olla parempaa tekemistä, kuin laittaa sarvipöllöpyynti pystyyn kotipihaan. Pyyntipäiviä on tähänmennessä takana kahdeksan ja niiden aikana on saatu yhteensä 11 sarvipöllöä kiinni ja renkaisiin - ainoatakaan kontrollilintua ei ole meidän kohdallemme osunut. Ennätys on neljä lintua illassa ja samana iltana oli yhtäaikaakin kaksi lintua verkossa. Pyyntiaika on vaihdellut neljästä kuuteen tuntiin.


Sarvipöllöt ovat tähänaikaan vuodesta vahvasti liikekannalla kohti Keski- ja Etelä-Euroopan talvehtimisalueita ja niitä saa suhteellisen helposti kiinni. Meidän verkkoihimme on osunut niin tämänvuotisia poikasia, 2kv lintuja ja myös sitä vanhempiakin yksilöitä, naaraita enemmän kuin koiraita. Ikä määritetään petolinnuilla yleisimmin siipien sulkasadon ja kuvioinnin perusteella, jokaisella lajilla on omat yksilöllliset tuntomerkkinsä joihin huomio kiinnitetään. Meillä on tekeillä kattava iänmääritysohje pöllöille ja haukoille, saanemme joillekin lajeille ohjeet tänne blogiin jo suhteellisen pian ja lisää tullee talven aikana.


Sarvipöllöt, kuten taisin eräässä aiemmassa postauksessakin (Haukkaa otusta) jo kertoa, ovat vähän ikäviä käsiteltäviä aktiivisuutensa johdosta ja erityisesti niiden irroittaminen verkoista on välillä painajaismaista kahdestakin syystä. Ensimmäiseksi ne tuppaavat sotkeutumaan niin pahasti, että turhan usein joutuu turvautumaan saksiin että lintu saadaan inhimillisessä ajassa irroitettua. Toiseksi ne kynsivät ja purevat ikävän paljon ja täten vaikeuttavat entisestään irroitustilannetta. Olen jälleen kaikessa itsekkyydessäni hyvin tyytyväinen, että Mikko kokeneempana verkonkäsittelijänä usein suorittaa irroittelun ja saa ne kipeimmät hitit omille käsilleen ja minä puolestani säästyn. :D Kun sarvarin saa syliin, se on aika helppo pitää aisoissa, vaikka joillakin yksilöillä se nokkakin käy silti tiuhaan ja kaikesta yritetään saada kiinni. Kivoja kiukkupusseja kuitenkin, luonnetta ainakin piisaa.

Tulevista postauksista voisin vinkata noiden iänmääritysjuttujen lisäksi, että tulossa on mm. mehiläishaukkaemo-juttuja, kesän kuvausreissujen kokoomia ja syksyn pönttöhommia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti