tiistai 2. joulukuuta 2014

Pönttöputsauksia

Ensimmäinen adventtisunnuntai vietettiin varpuspöllönpönttöjen putsauksen merkeissä, kun puoli yhdeksän aikaan suunnattiin auton nokka Ikaalisiin. Ennen Häijäätä nähtiin jo ensimmäinen varpuspöllö istuskelemassa opastekyltillä, silloin tuli fiilis että päivästä tulisi oikein mainio. Ei tule liian usein nähtyä varpuspöllöjä pesimäajan ulkopuolella, joten se että nähdään mokoma silloin kun ollaan menossa putsailemaa saman lajin pönttöjä tuntui aika hauskalta. :D

Päivän suunnitelmana oli putsata loput Ikaalisten vielä putsaamattomista paristakymmenestä vp-pöntöstä ja lisäksi putsata yksi lehtopöllönpönttö ja laittaa pari uuttakin. Pöntöistä joissa pöllö on pesinyt kuluvana vuonna siivotaan pois kaikki möhnä mitä sinne poikasten kasvattelun aikana kertyy, myyränkarvaa, linnunsulkia, muuta ruokaroipetta, oksennuspalloja, ulostetta ja sensellaista, ja tilalle laitetaan puhdasta puupurua, johon pöllön on mukava pesiä seuraavana vuonna. Näin ehkäistään esim. syöpäläisten muhiminen ja lisääntyminen pohjamateriaaleissa ja jotka olisivat sitten pöllöjen kiusana seuraavana vuonna. 
 Niissä varpuspöllönpöntöissä joissa ei ole pesinyt pöllö, voi olla tiaisten tai kirjosiepon pesiä, ja nekin siivoillaan sieltä pois. Usein varpuspöllö voi pesiä tiaisen yksivuotisen pesän päällä, mutta jos pönttö on suuaukkoa myöten täynnä sammalta, ei pöllö siellä välttämättä viihdy. Ja jos tiaisen pesintä on epäonnistunut poikasvaiheessa, on pöntössä paljon syöpäläisiä jotka ovat taas pöllöparan kiusana. Siksipä noita putsaillaan. Harmi kun ei tullut mieleen ottaa kuvaa likaisesta pesäpohjasta ja vertailuksi putsatusta pöntöstä.

Hippiäinen, metsäpäästäisiä, hömötiainen ja kuusitiainen.
 Putsailun ohella on tietysti aina kiva löytää varpuspöllön talvivarastoja. Varppareilla on tapana keräillä saaliita mm. pönttöihin, ja tämän vuoksi samalle pönttöpaikalle tuodaankin usein kaksi pönttöjä, toinen pesimistä ja toinen varastointia varten. Varastoja kun ei putsata pois, ei pöllö varmasti pesi seuraavana keväänä mätänevien saaliidensa joukkoon, varsinkaan kun niitä voi olla pöntössä useita kymmeniä. Muutama kuivahtanut päästäinen on toki eri asia ja ne pöllö voi siivota itsekin pöntöstä.

Tällä reissulla varastoja löytyi yhteensä kahdeksasta pöntöstä. Osassa oli saaliita enemmän ja osassa vähän vähemmän, pienimmässä varastossa oli yksi peltomyyrä, suurimmassa saaliita oli viitisen kymmentä, siitä kuvat alla. Ensin siististi pöllön asettelemina pöntössä, sitten meidän lajeittain kasoiksi levitteleminä. Lajilista tuolta pöntöltä näytti tältä; metsämyyriä, pelto- ja idänkenttämyyrä, metsäpäästäisiä, vaivaispäästäinen, vaivaishiiriä, sinitiaisia, töyhtötiainen ja hömötiainen.

Varpuspöllönpöntöt kelpaavat asuinpaikoiksi myös liito-oravalle, liitureita tuntuu erityisesti Ikaalisten pöntöissä olevan kohtuu usein. Tämä kaveri ei paljon kuvailusta pahakseen pistänyt, käänsi vain kylkeä. Myönnettäköön, että niin sympaattisen näköinen isosilmäinen rukkanen kuin liituri onkin, en niitä pönttöihini silti haluaisi viemään pesimämahdollisuutta varpuspöllöltä. Tosin, juuri tällä pönttöpaikalla mistä tämä liiturikuva on, pesi tänä keväänä vierekkäisissä pöntöissä toisessa varpuspöllö ja toisessa liito-orava...

Lehtopöllönpönttöjä siivottiin yksi ja muutama uusikin pönttö vietiin metsään. Ikaalisissa on onneksi vielä paljon komeita vanhoja metsiä jäljellä, aina ilo nähdä muutakin kuin hakkuuta tai kasvatusmetsää. Sääkin oli retkeilyyn mitä mainioin, pikkupakkasessa ja auringonpaisteessa oli ilo natustaa evääksi laittamiani pikkujoulukinkku-voileipiä ja joulutorttuja. Iltapäivän puolella tavattiin vielä toinenkin varpuspöllö langalta istumasta. Vähän harmitti etten jaksanut ottaa kunnon kuvausvehkeitä mukaan kun ei putsausreissuilla yleensä pöllöjä, tai mitään muutakaan mielenkiintoista kuvattavaa, juuri näy. Opastekyltilläkin istuneesta kaverista olisi tullut komeita lähikuvia. Tämän päivityksen kuvat on otettu Mikon pokkarilla, se sentään kulki näppärästi taskussa.


Tunnelmapala varpuspöllömetsästä.


1 kommentti:

  1. Tämäpä vasta on mielenkiintoinen blogi! Kiva kun kävit omassani, löysin sen kautta tänne. Itse olen melkoinen lintu-ummikko, vasta opettelemme eri lintulajeja kirjan avulla vertaamalla lintulaudan vierailijoita kirjan esittämiin lajeihin ;D Pöllöistä en taida tunnistaa kuin lehtopöllön ja senkin ensin vain huudon perusteella. Viime tammikuussa saimme kohtuullisen sätkyn, kun keskellä yötä lehtopöllö aloitti huutelunsa. Pienen äänitiedostojen vertailun perusteella sitten totesimme, ettei metsässä ehkä murhatakaan ketään, vaan lehtopöllö se siellä kaveria kaipailee. Muutama ruskean-valkea lehtopöllö on tässä pihassakin vieraillut, yhdellä saattoi olla vanhan saarnen kolossa pesäkin, koska sen luona näin pöllön muutamaankin kertaan.

    VastaaPoista